9 Nisan 2013 Salı


Altın Kolye Nasıl Üretilir?

Kolye her zaman severek kullandığım aksesuarlardandır. Çok sıradan bir kıyafeti farklı bir hale getirebilir ya da şık bir kıyafeti tamamlayabilir.




Özellikle böyle zincirin ucundaki minik kolyeler her zaman favorim..

Daha önce nasıl yapıldıklarını hiç düşünmediğimi farkettim ta kiii bu konuda bir yazı okuyana kadar.. Sizinle de paylaşmak istiyorum, belki siz de yeni bir şey öğrenmiş olursunuz! :)

Altın Kolye Nasıl Üretilir ? 
 Bir altın kolyenin üretim aşaması tasarımcıların aydınger üzerine düşen hayalleriyle başlar. El ile aydınger üzerine yapılan çizimler daha sonra renklendirilir. Son haline getirilmiş olan resim bilgisayara aktarılır. Bu tasarım bilgisayarda çeşitli cad-cam programları aracılığı ile en son haline getirilir. En son haline gelmiş altın kolye tasarımı, "model maker" makinesine aktarılır ve mum halde üretilir. Mum haline gelmiş olan ürün döküme gönderilir. Dökümde mumun üstü seramikle kaplanır, seramik pişirilmek suretiyle sertleştirilir ve aynı zamanda içindeki mum eritilip dışarı alınır.Sonra bu seramiğin içine gümüş veya bronz halde döküm yapılır. Çıkan döküm sadekarların elinde yeniden şekillendirilir, dökümdeki fazlalıklar hatalar düzeltilir. Yüzeyi temizlenir parlatılır. Sonra bu model kauçukla kalıplanır. Kauçuk kalıplar ısıtılarak plastik hale getirilir. Bu aşamaya kadar olan kısım ürünün kalıplama işlemidir. Kalıplama işlemi bitmiş altın kolyenin kalıbının içine tekrar mum dökülür. Dökülen mum seramikle kaplanır. Pişirilip sertleştirilmiş aynı zamanda içindeki mum boşalmış olan seramik boş bir kalıp haline gelmiş olur. Sonra bu seramiğin içine altın dökülür. Çıkan ham döküm atölyeye gönderilir.Çeşitli kimyasallarla "patlatma" işlemi yapılır, bu işlemde Altın kolye üzerindeki dökümden kalan artıklar temizlenir. Altın kolye bir miktar incelir. patlatma işleminden sonra ürün tezgaha gönderilir. Tezgahta dökümden kalan döküm fazlalıkları temizlenir. Sonra ürün cilaya gönderilir.Cilası ve parlatması yapılan ürün yıkamaya gider. Yıkamada üstündeki tüm yağ vb. şeylerden kurtulan Altın kolye rodyumla işleme sokularak rodaj işlemi yapılır. Rodajda üründeki süslemeler yapılır. (Siyah, kırmızı, kahverengi vb. renklendirme işlemi, taş tırnaklarının beyazlatılması vb) Rodaj işlemi de tamamlanan kolye tekrar tezhaga gönderilir. Tezgahta son kontrol işlemi yapılır, taşlarında veya herhangi bir kısmında hata olup olmadığı kontrol edilir. Son kontrol işlemi de yapıldıktan sonra ürün kullanıma hazırdır. 
 Kaynak; www.ekolye.com